Aktualności

Wycieczka do Magicznych Ogrodów w Janowcu

31 maja klasa „0” wraz z przedszkolakami odbyła wycieczkę do Magicznych Ogrodów w Janowcu. Przekraczając bramę Magicznych Ogrodów wkroczyliśmy do niezwykłego świata zamieszkałego przez tajemnicze istoty. W ten świat wprowadziła na Ola – Bulwiaczek. Wśród drzew, tysięcy kwitnących krzewów i kwiatów dzieci mogły zobaczyyć olbrzymie gąsienice, smoki, Bulwiaki, wróżki, magiczne ptaki, psotliwe Mordole i waleczne Krasnoludy. Krocząc po Magicznych ogrodach dzieci mogły rozbudzić swoją ciekawość oraz zainteresowanie światem przyrody. Po wspólnej zabawie z Bulwiaczkiem dzieci rozładowały swoją energię na ogromnej zjeżdżalni, trampolinach, karuzeli i placu zabaw z tunelami i wieloma innymi atrakcjami. To niezwykłe miejsce sprawiło, że dzieci nie miały ochoty wracać do domu. Każdy znalazł coś ciekawego i interesującego dla siebie. Był to naprawdę magiczny dzień.

Dzień Dziecka klas IV – VI

Wspaniała zabawa i smaczny poczęstunek czekał w Dniu Dziecka na uczniów klas IV – VI w Przystani Wodnej .  Ten wyjątkowy dzień nasi uczniowie spędzili na grach i zabawach. Bardzo serdecznie dziękujemy Państwu Wierzbickim za organizację i zaproszenie uczniów naszej szkoły.

Dzień Dziecka w klasach Ib i IIb

„Tylko dzieci potrafią zatknąć kij w piasku, uznać, że jest królową i obdarzyć go miłością”

  Antoine de Saint – Exupery

  Dzień Dziecka to święto obchodzone niemal na całym świecie. Również uczniowie z klas Ib i IIb świętowali ten dzień. W tym dniu nie liczył się wiek, dzieci z obydwu klas bawiły się razem. Były quizy, zagadki, pieczenie kiełbasek i zajęcia plastyczne. Wszyscy uczniowie chętnie brali udział w zabawach.

Sukces w konkursie plastycznym

Julia Kozera – uczennica kl. VI Szkoły Podstawowej w Stykowie zajęła III miejsce w eliminacjach powiatowych VI Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego pod hasłem ,, Bezpiecznie na wsi – niebezpieczne atrakcje w wakacje” (op. Justyna Śpiewak), którego organizatorem była Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Celem konkursu było promowanie pozytywnych zachowań związanych z pracą i zabawą na terenach wiejskich, poszerzenie wiedzy dzieci na temat bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie rolnym, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania wypadkom najczęściej występujących latem. 31 maja w siedzibie KRUS w Starachowicach odbyło się uroczyste wręczenie nagród i dyplomów. Gratulujemy!

Przedszkolaki w Magicznych Ogrodach

Dnia 31 maja 2016 roku nasze przedszkolaki odbyły ciekawą wycieczkę do Magicznych Ogrodów w Janowcu. Dzieci podziwiały tam piękno oraz uroki natury, miały możliwość choć na chwilę przenieść się w baśniowy świat i bliżej poznać postacie z: Bulwkowej Osady, Smoczego Gniazda, Krasnoludzkiego Ogrodu, Marchewkowego Pola, Robakowej Łąki i innych tajemniczych zakątków.

Turniej Gier i Zabaw

W dniu dzisiejszym uczniowie klas I-III brali udział w Turnieju Gier i Zabaw na boisku wielofunkcyjnym w Brodach. Walka o punkty trwała do ostatniej chwili i pomimo gorąca wszystkie dzieci bardzo się starały. Wysiłek się opłacił, do szkoły wróciły z pucharem i dyplomem za zajęcie pierwszego miejsca.

Dwudniowa wycieczka Bochnia – Kraków

Uczniowie klas IV – VI naszej szkoły brali udział w dwudniowej wycieczce Bochnia – Kraków. Program wycieczki obejmował: zwiedzanie unikatowego Muzeum Motyli z pokazem oraz zajęciami edukacyjnymi, zwiedzanie Podziemnej Trasy Turystycznej w kopalni soli w Bochni, przejazd łodzią po części kopalni zalanej wodą, dyskotekę oraz nocleg w Komorze Solnej ,, Ważyn”. W Krakowie odbyło się zwiedzanie miasta obejmujące: podejście pod smoka wawelskiego, przejście na Wzgórze Wawelskie – przejście na dziedziniec zewnętrzny Zamku Królewskiego, Rynek Barbakan. Opiekę nad uczniami sprawowały Panie: Danuta Turek, Justyna Śpiewak i Agnieszka Pastuszka.

Let’s make bread – nietypowa lekcja języka angielskiego

W ramach projektu Świętokrzyskie Dwujęzyczne uczniowie kl. IV wzięli udział w nietypowych lekcjach języka angielskiego dotyczących zdrowego odżywiania. Uczniowie poznali zasady dzięki który możemy przygotować zdrowy posiłek. Prawidłowo zaplanowany jadłospis powinien zawierać w przeważającej ilości produkty znajdujące się w dolnej części piramidy: produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Produkty zbożowe są przede wszystkim głównym źródłem energii dla organizmu, a owoce i warzywa dostarczają składników mineralnych i witamin; wszystkie z wymienionych produktów są ponadto źródłem błonnika. Uczniowie na lekcji samodzielnie upiekli chleb poznając podczas pracy słownictwo i podstawowe zwroty językowe.

INGREDIENTS

  • 50g food yeast
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 tablespoon salt
  • 2 cups warm water
  • ½ cup linseeds
  • 1 cup sunflower seeds
  • 1 cup rolled oats
  • 2 and ½ cups cake flour

DIRECTIONS

  1. The food yeast, salt, sugar and warm water mix well in a large bowl.
  2. Make it well.
  3. Add rolled oats, linseeds, sunflower seeds, cake flour and mix well.
  4. Pour dough into a butter greased loaf pan.
  5. Leave dough to rise.
  6. Bake the bread in a preheated to 200 degrees oven for 60 minutes until loaf is golden.

Obchody Święta Konstytucji 3 Maja

4 maja 2016 roku w naszej szkole odbyła się akademia z okazji 225. Rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Program przedstawili uczniowie klasy szóstej pod opieką Pań: Justyny Śpiewak i Anny Rycombel. W swoim wystąpieniu uczniowie przybliżyli znaczenie tego wydarzenia w historii naszej Ojczyzny. Przypomnieli tło historyczne wydarzeń z 3 maja 1791r. i wyjaśnili, dlaczego jest to nadal tak ważny dzień dla Polski. Nie zabrakło biało – czerwonej flagi państwowej, hymnu, daty 3 Maja 1791 roku oraz nazwisk twórców Konstytucji. Młodzież ten ważny temat przygotowała i przedstawiła w sposób bardzo ciekawy. Występ wzbogacony został przez chór szkolny, który zaśpiewał pieśni patriotyczne. Głównym celem akademii było wyrobienie wśród dzieci i młodzieży postaw szacunku do dziedzictwa kulturowego, historycznego i tradycji narodowych.

P1050478