Strona główna

Turniej Gier i Zabaw

W dniu dzisiejszym uczniowie klas I-III brali udział w Turnieju Gier i Zabaw na boisku wielofunkcyjnym w Brodach. Walka o punkty trwała do ostatniej chwili i pomimo gorąca wszystkie dzieci bardzo się starały. Wysiłek się opłacił, do szkoły wróciły z pucharem i dyplomem za zajęcie pierwszego miejsca.

Dwudniowa wycieczka Bochnia – Kraków

Uczniowie klas IV – VI naszej szkoły brali udział w dwudniowej wycieczce Bochnia – Kraków. Program wycieczki obejmował: zwiedzanie unikatowego Muzeum Motyli z pokazem oraz zajęciami edukacyjnymi, zwiedzanie Podziemnej Trasy Turystycznej w kopalni soli w Bochni, przejazd łodzią po części kopalni zalanej wodą, dyskotekę oraz nocleg w Komorze Solnej ,, Ważyn”. W Krakowie odbyło się zwiedzanie miasta obejmujące: podejście pod smoka wawelskiego, przejście na Wzgórze Wawelskie – przejście na dziedziniec zewnętrzny Zamku Królewskiego, Rynek Barbakan. Opiekę nad uczniami sprawowały Panie: Danuta Turek, Justyna Śpiewak i Agnieszka Pastuszka.

Let’s make bread – nietypowa lekcja języka angielskiego

W ramach projektu Świętokrzyskie Dwujęzyczne uczniowie kl. IV wzięli udział w nietypowych lekcjach języka angielskiego dotyczących zdrowego odżywiania. Uczniowie poznali zasady dzięki który możemy przygotować zdrowy posiłek. Prawidłowo zaplanowany jadłospis powinien zawierać w przeważającej ilości produkty znajdujące się w dolnej części piramidy: produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Produkty zbożowe są przede wszystkim głównym źródłem energii dla organizmu, a owoce i warzywa dostarczają składników mineralnych i witamin; wszystkie z wymienionych produktów są ponadto źródłem błonnika. Uczniowie na lekcji samodzielnie upiekli chleb poznając podczas pracy słownictwo i podstawowe zwroty językowe.

INGREDIENTS

  • 50g food yeast
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 tablespoon salt
  • 2 cups warm water
  • ½ cup linseeds
  • 1 cup sunflower seeds
  • 1 cup rolled oats
  • 2 and ½ cups cake flour

DIRECTIONS

  1. The food yeast, salt, sugar and warm water mix well in a large bowl.
  2. Make it well.
  3. Add rolled oats, linseeds, sunflower seeds, cake flour and mix well.
  4. Pour dough into a butter greased loaf pan.
  5. Leave dough to rise.
  6. Bake the bread in a preheated to 200 degrees oven for 60 minutes until loaf is golden.

Obchody Święta Konstytucji 3 Maja

4 maja 2016 roku w naszej szkole odbyła się akademia z okazji 225. Rocznicy Uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Program przedstawili uczniowie klasy szóstej pod opieką Pań: Justyny Śpiewak i Anny Rycombel. W swoim wystąpieniu uczniowie przybliżyli znaczenie tego wydarzenia w historii naszej Ojczyzny. Przypomnieli tło historyczne wydarzeń z 3 maja 1791r. i wyjaśnili, dlaczego jest to nadal tak ważny dzień dla Polski. Nie zabrakło biało – czerwonej flagi państwowej, hymnu, daty 3 Maja 1791 roku oraz nazwisk twórców Konstytucji. Młodzież ten ważny temat przygotowała i przedstawiła w sposób bardzo ciekawy. Występ wzbogacony został przez chór szkolny, który zaśpiewał pieśni patriotyczne. Głównym celem akademii było wyrobienie wśród dzieci i młodzieży postaw szacunku do dziedzictwa kulturowego, historycznego i tradycji narodowych.

P1050478

XIII Diecezjalny Konkurs Pieśni i Poezji Patriotycznej

W dniu 28 kwietnia 2016 r. w sali widowiskowej Regionalnego Centrum Kultury w Drzewicy odbył się finał XIII Diecezjalnego Konkursu Pieśni i Poezji Patriotycznej ,, Kocham moją Ojczyznę”, zorganizowanego przez Akcję Katolicką Diecezji Radomskiej. W konkursie brali udział zdobywcy pierwszych miejsc konkursów regionalnych z 8 regionów diecezji radomskiej, czyli z Radomia, Starachowic, Pionek, Opoczna, Suchedniowa, Gowarczowa, Drzewicy. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach – pieśni i poezji patriotycznej. Wszyscy prezentowali swoje umiejętności recytatorskie i wokalne wykonując utwory nawiązujące do polskiej historii, kultury i tradycji. Wśród imponującej liczby uczestników sięgającej niemal 400, swoje umiejętności wokalne zaprezentował również kwintet męski ,,Mali Wojacy” ze Szkoły Podstawowej w Stykowie w składzie: Jan Wiecha, Maciej Klepacz, Igor Piętak, Piotr Kalisz i Cyprian Kosmala(op. Justyna Śpiewak). Podobnie jak w Starachowicach tak i w Drzewicy chłopcy pięknie się zaprezentowali zdobywając II miejsce w swojej kategorii. ,,Wojacy’’ znowu poruszyli serca publiczności. Burza oklasków spowodowała, że chłopcy musieli zaśpiewać po raz drugi. Za zdobyte miejsce otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy. Gratulujemy!

no images were found

Musical Ania z Zielonego Wzgórza

W dniu 28 kwietnia 2016 r. uczniowie klas IV – VI naszej szkoły uczestniczyli w wyjeździe do SCK w Starachowicach, gdzie odbył się Musical Ania z Zielonego Wzgórza. Uczniowie na żywo mogli zapoznać się z życiem rudowłosej Ani Shirley. Historia nietuzinkowej nastolatki opowiedziana była barwnie i z dowcipem. Klasyczna inscenizacja wzbogacona autorskimi piosenkami, oddała koloryt czasu i miejsca zdarzeń. Opiekę nad uczniami w czasie spektaklu sprawowały Panie: Ewa Brela i Anna Rycombel.

Dzień Ziemi

Światowy Dzień Ziemi to największe ekologiczne święto świata, obchodzone obecnie 192 krajach. Różnie na całym świecie odbywają się te obchody – są marsze, wystawy, wiece, wspólne sadzenie drzew, zbieranie śmieci i surowców wtórnych. Tegoroczne obchody Światowego Dnia Ziemi poświęcone są problemom związanym z ochroną powietrza i przeciwdziałaniu tzw. niskiej emisji. Dzień Ziemi 2016 obchodzony jest pod hasłem: „Palący temat – niska emisja”. W naszej szkole Dzień Ziemi odbył się 25 kwietnia 2016 r. Wzięli w nim uczniowie klas 0-VI. Wspólnie sprzątaliśmy otoczenie szkoły i najbliższą okolicę. Uczniowie przedstawili sposoby i ważność segregowania śmieci. Uświadomiliśmy sobie, jak kruchy jest ekosystem oraz jak duży wpływ na jego niszczenie mają działania człowieka.

„Od ziarenka do bochenka”

We wtorek 19.04.2016r. dzieci z Przedszkola w Stykowie pod opieką pań Doroty Kępy i Beaty Jurczenia wybrały się na wycieczkę do Starachowickiego Muzeum Przyrody i Techniki. Celem spotkania było przypomnienie i utrwalenie przez działanie wcześniej poznanej tematyki zajęć pt: ,,Od ziarenka do bochenka” Dzieci poprzez samodzielne działanie poznały składniki do wypieczenia chleba oraz kolejność wykonywanych czynności przy jego pieczeniu. Czekając na efekt swojej pracy przedszkolaki podziwiały piękne stare samochody , chlubę Starachowic. Wyprawa zakończyła się podarowaniem dzieciom upieczonego przez nich bochenka chleba , którym podzieliły się ze swoimi Rodzicami , życząc sobie ,,SMACZNEGO”.