Let’s make bread – nietypowa lekcja języka angielskiego

W ramach projektu Świętokrzyskie Dwujęzyczne uczniowie kl. IV wzięli udział w nietypowych lekcjach języka angielskiego dotyczących zdrowego odżywiania. Uczniowie poznali zasady dzięki który możemy przygotować zdrowy posiłek. Prawidłowo zaplanowany jadłospis powinien zawierać w przeważającej ilości produkty znajdujące się w dolnej części piramidy: produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Produkty zbożowe są przede wszystkim głównym źródłem energii dla organizmu, a owoce i warzywa dostarczają składników mineralnych i witamin; wszystkie z wymienionych produktów są ponadto źródłem błonnika. Uczniowie na lekcji samodzielnie upiekli chleb poznając podczas pracy słownictwo i podstawowe zwroty językowe.

INGREDIENTS

  • 50g food yeast
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 tablespoon salt
  • 2 cups warm water
  • ½ cup linseeds
  • 1 cup sunflower seeds
  • 1 cup rolled oats
  • 2 and ½ cups cake flour

DIRECTIONS

  1. The food yeast, salt, sugar and warm water mix well in a large bowl.
  2. Make it well.
  3. Add rolled oats, linseeds, sunflower seeds, cake flour and mix well.
  4. Pour dough into a butter greased loaf pan.
  5. Leave dough to rise.
  6. Bake the bread in a preheated to 200 degrees oven for 60 minutes until loaf is golden.