W czwartek 1 lutego na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty edukacyjno – kulinarne skierowane do uczniów z klas I-V w ramach „Programu dla szkół” prowadzone przez dietetyka klinicznego. Dzieci miały możliwość poznania nowego zawodu.
Warsztaty odbywały się według ustalonego harmonogramu i były podzielone na dwie części.
W części pierwszej uczniowie analizowali, jak powinien wyglądać Talerz Zdrowego Żywienia. Dodatkowo wokół talerza znajdowały się kategorie zaleceń „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”, w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów. Dzieci chętnie dzieliły się swoimi wiadomościami i doświadczeniami na temat zdrowej żywności. Przypomniały sobie również o konieczności i sposobie segregacji odpadów.
W części drugiej uczniowie mogli spróbować zdrowych produktów. Degustację zaczęli od mleka bio, takiego, które swoim smakiem jest najbardziej zbliżone do tego prosto od krowy. Następnie poznali przepis na prosty pełnowartościowy koktajl, a do jego przygotowania wystarczyły banany, płatki owsiane i mleko. Kolejnym zdrowym produktem był żytni chleb z pysznym twarożkiem, do którego została dodana rzodkiewka i szczypiorek. Na koniec uczniowie dowiedzieli się, jakie chrupiące przekąski warto mieć pod ręką – oczywiście marchewkę i kalarepę.
Ciekawość dzieci przykuły butelki z: colą, napojem Nestea oraz wodą smakową. Były to jedynie rekwizyty, aby dowiedzieć się, ile w każdym z tych napojów znajduje się cukru.
Dla każdej klasy biorącej udział w warsztatach czekała niespodzianka. Uczniowie otrzymali zestaw do założenia klasowego ogródka, który składał się z: worka z ziemią, mini szklarni, doniczek na rozsady, nasion, tabliczek do oznaczania roślin oraz informacji, jak pielęgnować zasiane rośliny i do czego je można wykorzystać.
Uczniom bardzo podobały się warsztaty. Dostarczyły im wielu emocji i dały możliwość do refleksji. Dzieci wyniosły z nich wiele cennych wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania i świadomość, że są odpowiedzialne za swoje zdrowie.