czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki na 4 – 5 porcji :
sposób przygotowania : wywar z kości cielęcych, ugotowany dzień wcześniej, zagotowałam. Wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, gotowałam kilka minut. W tym czasie starłam na tarce jarzynowej warzywa korzeniowe, kawałeczek pora posiekałam. Podsmażyłam tę mieszankę na patelni z roztopionym masłem – smażyłam mieszając aż zaczęła się lekko przysmażać. Wtedy przełożyłam całość do podgotowanych ziemniaków.
Ogórki starłam także na tace jarzynowej o dużych oczkach – nie obierałam ich ze skórki bo takie wolę i korzystam tylko z tych kiszonych samodzielnie. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli i drobno posiekanym czosnkiem. Gdy warzywa w zupie były już miękkie zahartowałam śmietanę odrobiną zupy, wlałam do niej i zagotowałam. Zdjęłam z ognia, dodałam ogórki. Doprawiłam do smaku i podając posypałam koperkiem.
Jeśli zupa wychodzi zbyt gęsta albo za mało kwaśna dolewam trochę kwasu ogórkowego.