Szkolne Koło PCK po raz kolejny włączyło się w obchody „Europejskiego Dnia Śniadania”. O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia powinien wiedzieć każdy. Zdrowe i pożywne śniadanie daje dzieciom energię do nauki, wpływa pozytywnie na koncentrację podczas lekcji i sprawia, że dzieci mają siłę do zabawy.
Śniadanie to najlepszy start w nowy dzień!
Aby zachęcić uczniów do jedzenia zdrowych śniadań opiekunki koła PCK pani Diana Raban i pani Ilona Jędrzejczyk zorganizowały konkurs fotograficzny. Polegał on na przygotowaniu, a następnie sfotografowaniu swojego śniadania oraz opisaniu sposobu jego przygotowania. W konkursie udział wzięło 12 uczniów z kl. I – V. Śniadania uwiecznione na zdjęciach wyglądały bardzo apetycznie i kolorowo. W menu uczniów znalazły się między innymi: owsianki z owocami, kolorowe kanapki z warzywami, sałatki, naleśniki z owocami, itp. Z przesłanych przepisów powstała książka „Przepisy naszych uczniów na pyszne i zdrowe śniadania”. P
Wszyscy uczniowie, którzy wzięli udział w konkursie wykazali się kreatywnością i znajomością zasad żywienia, dlatego otrzymali z rąk pani dyrektor Marzeny Adamus nagrody – jabłka oraz kanapniki (przydadzą się do pakowania II śniadania).
Dzieciom, które wzięły udział w konkursie, a także rodzicom za ich wsparcie, serdecznie dziękujemy. Zapraszamy do obejrzenia wszystkich przesłanych do konkursu zdjęć.