Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia obchodziliśmy Europejski Dzień Śniadania. Ten dzień ma przypominać o tym, jak ważną rolę dla zdrowia człowieka odgrywa pierwszy posiłek w ciągu dnia. Korzyści z jedzenia śniadań to: zwiększenie funkcji poznawczych, poprawa pamięci, zmniejszenie ilości błędów wykonywanych podczas pracy i nauki, kreatywność, energia na pierwszą połowę dnia, niwelowanie efektów zmęczenia. Ponadto wpływa też długoterminowo zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo spożywanie śniadań pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Osoby jedzące śniadania jedzą mniej przekąsek oraz spożywają mniej kaloryczne obiady. Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi “Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”.

W naszej szkole również pamiętaliśmy o tym ważnym dniu, aby zachęcić uczniów, rodziców, nauczycieli do spożywania śniadań opiekunki Szkolnego Koła PCK panie: Diana Raban i Ilona Jędrzejczyk przygotowały śniadanie dla wszystkich chętnych. Było smacznie, zdrowo i kolorowo:). Dzieci miały możliwość samodzielnego przygotowania kanapek, skosztowania warzyw i owoców.

Pamiętajmy, że właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia  i nie powinno być pomijane.