Smaczna ogórkowa :)

czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki na 4 – 5 porcji : 

  • 1,5 szkl. startych grubo albo posiekanych warzyw – marchewki, pietruszki, selera i posiekanego pora
  • ok. 1,5 l bulionu cielęcego
  • 3 – 5 średnich ziemniaków 
  • 4 – 5 średnich ogórków kiszonych
  • ew. trochę kwasu ogórkowego 
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka masła 
  • ok. 100 ml dobrej gęstej śmietany 
  • 1 liść laurowy
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku – sól, pieprz mielony

sposób przygotowania : wywar z kości cielęcych, ugotowany dzień wcześniej, zagotowałam. Wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, gotowałam kilka minut. W tym czasie starłam na tarce jarzynowej warzywa korzeniowe, kawałeczek pora posiekałam. Podsmażyłam tę mieszankę na patelni z roztopionym masłem – smażyłam mieszając aż zaczęła się lekko przysmażać. Wtedy przełożyłam całość do podgotowanych ziemniaków.

Ogórki starłam także na tace jarzynowej o dużych oczkach – nie obierałam ich ze skórki bo takie wolę i korzystam tylko z tych kiszonych samodzielnie. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli i drobno posiekanym czosnkiem. Gdy warzywa w zupie były już miękkie zahartowałam śmietanę odrobiną zupy, wlałam do niej i zagotowałam. Zdjęłam z ognia, dodałam ogórki. Doprawiłam do smaku i podając posypałam koperkiem.

Jeśli zupa wychodzi zbyt gęsta albo za mało kwaśna dolewam trochę kwasu ogórkowego.