Zawód „KUCHARZ”

16 października 2025 r. w świetlicy szkolnej odbyło się spotkanie z paniami kucharkami Zespołu Placówek Oświatowych w Stykowie w ramach innowacji pedagogicznej „Dobre maniery na co dzień” połączone z doradztwem zawodowym. Innowacja ta realizowana jest przez panią Magdalenę Bryłę.

W czasie spotkania uczniowie dowiedzieli się, co to za zawód i jak przebiega praca kucharza. Pani Aneta Kwiecień i Małgorzata Kwapisz wyjaśniły, iż kucharz powinien znać różne techniki przygotowywania posiłków, potrafić obsługiwać sprzęt gastronomiczny, umieć ocenić jakość produktów, znać zasady przechowywania żywności oraz przyrządzania dań zimnych i gorących. Ponadto musi umieć dobierać składniki, układać menu oraz znać smaki i składy produktów. Przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP).

W dalszej części omówiliśmy negatywne zachowania niektórych osób spożywających obiady i wspólnie wypracowaliśmy, w jaki sposób powinniśmy pozytywnie się zachowywać. Następnie panie kucharki pokazały nam, jak wygląda kuchnia szkolna, urządzenia i naczynia z których korzystają. Dzieci były zaskoczone wielkością garnków, w których przygotowywane są obiady.

Podczas ćwiczeń praktycznych uczniowie grupy świetlicowej uczyli się robić bułeczki pod czujnym okiem naszych fantastycznych pań. Zdobyli cenne informacje odnośnie przygotowania, formowania i pieczenia bułeczek. Dla chętnych dzieci podany został przepis na maślane bułeczki (przepis do pobrania w formie pdf).

Kolejnego dnia upieczone i wystudzone bułeczki dzieci zajadały ze smakiem 🙂