Cel doświadczenia:
• opisywanie występowania skrobi w przyrodzie;
• wykrywanie obecności skrobi w różnych produktach spożywczych.
Odczynniki: skrobia, jodyna, banan, kisiel, ziemniak, budyń, jabłko, makaron, ryż,chleb.
Problem badawczy: Czy wszystkie badane produkty spożywcze zawierają skrobię?
Hipoteza badawcza:
Tak, wszystkie badane produkty zawierają skrobię. Wykonanie doświadczenia: Próba kontrolna: Na połówce szalki Petriego umieścić niewielką ilość skrobi. Dodać 2-3 krople jodyny. Obserwować zmiany zabarwienia. Próby badawcze: Na połówce szalki Petriego umieścić niewielki kawałek banana. Dodać 2-3 krople jodyny. Obserwować zmiany zabarwienia. Czynności powtórzyć dla pozostałych produktów spożywczych.
Obserwacje barwa po dodaniu jodyny
Skrobia-
Ziemniak –
Budyń –
Jabłko –
Chleb –
Kisiel –
Makaron-
Wnioski :
Hipoteza potwierdziła się/ nie potwierdziła się Wszystkie produkty spożywcze zawierają skrobię/nie wszystkie zawierają skrobię.