WYKRYWANIE SKROBI W RÓŻNYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Cel doświadczenia:

• opisywanie występowania skrobi w przyrodzie;

• wykrywanie obecności skrobi w różnych produktach spożywczych.

Odczynniki: skrobia, jodyna, banan, kisiel, ziemniak, budyń, jabłko, makaron, ryż,chleb.

Problem badawczy: Czy wszystkie badane produkty spożywcze zawierają skrobię?

Hipoteza badawcza:

Tak, wszystkie badane produkty zawierają skrobię. Wykonanie doświadczenia: Próba kontrolna: Na połówce szalki Petriego umieścić niewielką ilość skrobi. Dodać 2-3 krople jodyny. Obserwować zmiany zabarwienia. Próby badawcze: Na połówce szalki Petriego umieścić niewielki kawałek banana. Dodać 2-3 krople jodyny. Obserwować zmiany zabarwienia. Czynności powtórzyć dla pozostałych produktów spożywczych.

Obserwacje                                                        barwa po dodaniu jodyny

Skrobia-

  Ziemniak –

Budyń –

Jabłko –

Chleb –

Kisiel –

Makaron-

Wnioski :

Hipoteza potwierdziła się/ nie potwierdziła się Wszystkie produkty spożywcze zawierają skrobię/nie wszystkie zawierają skrobię.