20 października br. przedszkolaki pod opieką swoich pań upiekły chleb. Pieczenie chleba poprzedzone było omówieniem historyjki pt. ,, Od ziarenka do bochenka” dzięki której dzieci poznały etapy rozwoju i wzrostu ziarna, jego obróbkę oraz sam proces pieczenia chleba. Celem zajęć było zgromadzenie informacji skąd się bierze mąka, zapoznanie dzieci z kolejnymi etapami produkcji chleba, a przede wszystkim uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza i piekarza. Dzieci miały możliwość obserwowania poszczególnych etapów przygotowania ciasta na chleb, oraz proporcji zastosowanych składników. Poznały różne rodzaje mąki tj. pszenna, orkiszowa, gryczana, żytnia, razowa. Składniki które dodaliśmy do ciasta to: mąka, woda, drożdże, cukier, sól, otręby, pestki słonecznika, pestki dyni. Po umyciu rąk dzieci przystąpiły do przygotowania ciasta na chleb. Każdy przedszkolak mógł wykazać się swoimi umiejętnościami oraz swoją siłą przy wyrabianiu ciasta. Ciasto zostało przełożone do blaszek i zaniesione do przedszkolnej kuchni. A teraz już tylko pozostał czas który bardzo wszystkim się dłużył, ponieważ na gotowe chlebki czekaliśmy aż godzinę, po upieczeniu zostały wyjęte z pieca gdzie przez długą chwilę musiały ostygnąć a potem to już była tylko degustacja.
SMACZNEGO!